To påskekoncerter med dansk passionsmusik

Ved to koncerter i april 2023 byder vi på kor- og orgelværker af Niels Otto Raasted.

Koncerterne finder sted:

  • Tirsdag den 4. april kl. 19.30 i Kastrup Kirke
  • Langfredag den 7. april kl. 15 i Reformert Kirke, som led i musikgudstjenesten

Niels Otto Raasteds orgel- og kirkemusik er næsten glemt i dag, men de tåler absolut et genhør. Det har tre københavnske kor sat sig for at gøre noget ved.

Medvirkende

Koncerterne er et samarbejdsprojekt mellem AmaCantus, Reformert Kirkes koncertkor og Kastrup Kirkes kor med dirigenterne Andreas Werenfeldt og Mikael Garnæs. Desuden medvirker sangerne Martin Eidsgaard Hadlo og Martin Vilbrandt, en kvintet af strygere og Niels Henrik Jessen, orgel.

Passionsmusik

Koncertens hovedværk er N.O. Raasteds Passionsmusik til tekster af Thomas Kingo for soli, kor, strygere og orgel. Den er skrevet som liturgisk musik til langfredag. Passionshistorien fortælles af en evangelist (baryton), der ledsages af orglet, og Jesu replikker synges af en bas. Undervejs synger koret en række udtryksfulde versioner af koralen ”Jesus, dine dybe vunder”, og i fire af versene får menigheden lejlighed til at synge med, støttet af koret og orglet. Det er renfærdig og gribende musik, som her kan høres for første gang siden 1950’erne.

Som oplæg til passionsmusikken spiller strygerne N.O. Raasteds smukke lille stykke ”In memoriam”, som blev skrevet ved en nær venindes død, og oboist Christopher Neuerburg og organist Niels Henrik Jessen spiller Raasteds sonate for obo og klaver.

Om Niels Otto Raasted

Den danske komponist Niels Otto Raasted (1888-1966) er næsten glemt i dag, men i sin levetid var han en stor mand i dansk musikliv. Han var i en menneskealder domorganist ved Københavns Domkirke, hvor han grundlagde traditionen med radiotransmitterede morgenandagter.